Plan de mejora para el proceso de producción de aguardiente en la planta ALCIVAR del Cantón Junín
Plan de mejora para el proceso de producción de aguardiente en la planta ALCIVAR del Cantón Junín
No Thumbnail Available
Authors
Macías Choez, Brayan Stalin
Sanchez Solorzano, Erwin Daniel
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Universidad Técnica de Manabí
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022
Abstract
One of the main problems that companies present today is the lack of organization in
their processes, which in the short term produces inefficiency, unproductivity and poor product
quality. Faced with such problems, the need to implement an improvement plan is evident, for
which this study used the 5S Methodology, since it is a methodology that can be adapted to any
company or specific area, the purpose is to increase productivity through the incorporating
activities that help organize the organization effectively. Therefore, the main objective of this
research is to design an improvement plan for the liquor production process at the "Alcívar"
plant in the La Mocorita community of the Junín canton. The methodology was based on a
quantitative-qualitative scheme, under the inductive method, using observation, survey and
interview as information collection techniques, together, a check list was used to know the
initial level of the 5s methodology. The survey was applied to 8 workers and the interview to
the plant manager. As a main result, it was obtained that the workers do not have a cleaning
schedule, the tools are messy, inadequate distribution of the spaces and the personnel does not
use a uniform or personal protective equipment. Faced with all these problems, the 5s
methodology is proposed as a solution strategy and improvement of the production process of
liquor in the Alcívar plant.
Description
Uno de los principales problemas que presentan las empresas en la actualidad es la falta
de organización en sus procesos, lo que a corto plazo produce ineficiencia, improductividad y
mala calidad del producto. Ante tal problemática es evidente la necesidad de implementar un
plan de mejora, por lo cual este estudio utilizo la Metodología 5S, ya que es una metodología
que se puede adaptar a cualquier empresa u área específica, el fin es elevar la productividad por
medio de la incorporación de actividades que ayudan a organizar eficazmente la organización.
Por lo tanto, el objetivo principal de esta investigación es Diseñar un plan de mejora para el
proceso de producción de aguardiente en la planta “Alcívar” de la comunidad La Mocorita del
cantón Junín. La metodología se basó en un esquema cuantitativo-cualitativo, bajo el método
inductivo, empleando la observación, encuesta y entrevista como técnicas de recolección de
información, conjuntamente, se utilizó un check list para conocer el nivel inicial de la
metodología de las 5s. La encuesta fue aplicada a 8 trabajadores y la entrevista al gerente de la
planta. Como resultado principal se obtuvo que los trabajadores no cuentan con un cronograma
de limpieza, las herramientas están desordenas, inadecuada distribución de los espacios y el
personal no utiliza uniforme ni equipo de protección personal. Ante todos estos problemas se
plantea la metodología de las 5s como estrategia de solución y mejoramiento del proceso
productivo del aguardiente en la planta Alcívar.
Keywords
METOLOGÍA 5S,
PLAN DE MEJORA,
PROCESOS,
PRODUCTIVIDAD,
DIAGRAMA DE ISHUKAWA