Efecto de la fertilización química con macronutrientes sobre la producción de dos variedades de frejol caupí (Vigna Unguiculata L.).

No Thumbnail Available
Authors
Anchundia Anchundia, Daniel Eduardo
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Ingeniero Agronomo
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022-06
Abstract
THE COWPEA BEAN IS AN IMPORTANT GRAIN LEGUME THAT CAN MAKE A POWERFUL CONTRIBUTION TO IMPROVING DIETARY INTAKE (FOOD SECURITY) IN HUMANS. THE LOSS OF SOIL FERTILITY CAUSED BY OVEREXPLOITATION AND INADEQUATE SOIL MANAGEMENT IS A PROBLEM THAT AFFECTS THE HUMAN BEING, FOR WHICH ALTERNATIVES MUST BE DEVELOPED TO IMPROVE SOIL FERTILITY IN ORDER TO OBTAIN GOOD PRODUCTION. THE PRESENT EXPERIMENTAL RESEARCH WORK WAS CARRIED OUT IN LODANA, SANTA ANA, MANABÍ, ITS OBJECTIVE WAS TO EVALUATE THE EFFECT OF THE DOSES OF CHEMICAL FERTILIZATION WITH MACRONUTRIENTS ON THE PRODUCTION OF THE INIAP 465 AND INIAP 463 VARIETIES OF COWPEA BEANS, THE TREATMENTS WERE DOSAGES NITROGEN, PHOSPHORUS, POTASSIUM AND SULPHUR. PLANT LENGTH, STEM DIAMETER, DRY MATTER OF BEAN ORGANS, NUMBER OF SEEDS PER PLANT, NUMBER OF GRAINS PER SEED, YIELD KG/HA AND AGRONOMIC EFFICIENCY OF NUTRIENTS WERE EVALUATED. THE RESULTS SHOWED THAT THE FERTILIZATION DOSE WITH 37-3.2-31-9 KG/HA OF N, P, K AND S, RESPECTIVELY, INFLUENCED THE DEVELOPMENT VARIABLES
Description
EL FREJOL CAUPÍ ES UNA LEGUMINOSA DE GRANO IMPORTANTE QUE PUEDE CONTRIBUIR POTENCIALMENTE A MEJORAR LA INGESTA DIETÉTICA (SEGURIDAD ALIMENTARIA) DEL SER HUMANO. LA PÉRDIDA DE LA FERTILIDAD DEL SUELO CAUSADA POR SOBREEXPLOTACIÓN Y MANEJO INADECUADO DEL SUELO, ES UN PROBLEMA QUE ACAREA AL SER HUMANO, POR EL CUAL SE DEBE DESARROLLAR ALTERNATIVAS PARA MEJORAR LA FERTILIDAD DEL SUELO CON EL FIN DE OBTENER BUENA PRODUCCIÓN. EL PRESENTE TRABAJO DE INVESTIGACIÓN EXPERIMENTAL SE REALIZÓ EN LODANA, SANTA ANA, MANABÍ, TUVO COMO OBJETIVO EVALUAR EL EFECTO DE LAS DOSIS DE FERTILIZACIÓN QUÍMICA CON MACRONUTRIENTES SOBRE LA PRODUCCIÓN DE LAS VARIEDADES INIAP 465 Y INIAP 463 DE FREJOL CAUPÍ, LOS TRATAMIENTOS ESTABLECIDOS FUERON DOSIFICACIONES DE NITRÓGENO, FÓSFORO, POTASIO Y AZUFRE. SE EVALUÓ LA LONGITUD DE PLANTA, DIÁMETRO DEL TALLO, MATERIA SECA DE ÓRGANOS DEL FREJOL, NUMERO DE VAINAS POR PLANTA, NÚMERO DE GRANOS POR VAINA, RENDIMIENTO KG/HA Y EFICIENCIA AGRONÓMICA DE NUTRIENTES. LOS RESULTADOS MOSTRARON QUE LA DOSIS DE FERTILIZACIÓN CON 37-3,2-31-9 KG/HA DE N, P, K Y S RESPECTIVAMENTE INFLUENCIÓ EN LAS VARIABLES DE DESARROLLO.
Keywords
Citation
Ingenieria Agronomica
Enlace revista