"Funciòn hepàtica de pollos de negorde criados en ambiente tropical y suplementos con harina de tomate Solanum Licopersicum".

No Thumbnail Available
Authors
Barreiro Cedeño Gènesis Luana.
Concha Vanegas Jenny Paola.
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Carrera de Medicina Veterinaria
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022-06-22
Abstract
In order to evaluate the effect of tomato meal (HT) supplementation on the liver function of broilers, an investigation was carried out with 300 one-day-old Cobb 500 chicks with an average weight of 48.8 ± 2.6 g, which were fed a conventional diet that covered their nutritional requirements; At 28 days of age, they were randomly distributed in (T1, T2, T3, T4, T5 and T6), with five replicates and ten chicks per replicate, from the combination of the factors: tomato flour (HT) (1% and 2%) and the sex of the birds (males and females). Relative liver weight, enzyme activities were evaluated: Alanine Aminotransferase (ALT), Aspartate Aminotransferase (AST), Alkaline Phosphatase, AST/ALT ratio, Total Protein, Albumin, Globulin, Urea, Uric Acid, Total and direct Bilirubin, in addition a study of abdominal and liver fat histopathology was performed by analysis of variance (ANOVA), using completely randomized design with 2x3 factorial arrangement; Tukey's multiple comparison of means test (p<0.05). The Chi-square test was used for the vacuole count. The experimental stage ended at 42 days of age, sacrificing 2 chicks per replicate, 10 chicks per treatment. Relative liver weight showed differences in unsupplemented males (T1) compared to males supplemented at 2% (T3) and unsupplemented females (T4) (P<0.05), total protein levels increased with the incorporation of HT in the diet, serum albumin concentration was reduced in birds supplemented with 2% HT in relation to unsupplemented birds and globulin levels increased as a function of HT dose in the diet (P<0.05). AST, ALT, AST/ALT ratio and alkaline phosphatase showed no differences between treatments (P>0.05). Serum urea and uric acid concentration was not affected by HT doses (P>0.05). There were differences in total and direct bilirubin levels (P<0.05). The area of adipocytes was greater in females than in males (P<0.05), the area of hepatocyte vacuoles did not show differences (P>0.05), however, the count of macro and microvacuoles showed a greater number of these in (T3) and (T6), (2% of HT) (P<0.05). It is concluded that the intake of tomato meal has a lipogenic effect on the liver tissue of broilers
Description
Con el fin de evaluar el efecto de la suplementación con harina de tomate (HT) sobre la función hepática de pollos de engorde, se efectuó una investigación con 300 pollitos de la línea Cobb 500 de un día de edad con un peso promedio de 48,8 ± 2,6 g, estos a su vez se alimentaron con una dieta convencional que cubrió sus requerimientos nutricionales; a los 28 días de edad fueron distribuidos de manera aleatoria en (T1, T2, T3, T4, T5 y T6), con cinco repeticiones y diez pollos por repetición, provenientes de la combinación de los factores: harina de tomate (HT) (1% y 2%) y el sexo de las aves (machos y hembras). Se evaluó el peso relativo del hígado, la actividad de las enzimas: Alanina Aminotransferasa (ALT), Asparatato Aminotransferasa (AST), Fosfatasa Alcalina, relación AST/ALT, Proteínas totales, Albúmina, Globulina, Urea, Ácido úrico, Bilirrubina total y directa, además se realizó un estudio de la histopatología de la grasa abdominal y hepática mediante análisis de varianza (ANOVA), utilizando el diseño completamente al azar con arreglo factorial 2x3; la prueba de comparación múltiple de medias de Tukey (p< 0,05). Para el conteo de vacuolas se usó la prueba de Chi-cuadrado. La etapa experimental finalizó a los 42 días de edad, sacrificando 2 pollos por repetición, 10 pollos por tratamiento. El peso relativo del hígado mostró diferencias en machos no suplementados (T1) en comparación con los machos suplementados al 2% (T3) y las hembras no suplementadas (T4) (P<0,05), los niveles de proteínas totales aumentaron con la incorporación de HT en la dieta, la concentración sérica de albúmina se redujo en las aves suplementadas con 2% de HT en relación a las aves no suplementadas y los niveles de globulina aumentaron en función de la dosis de HT en la dieta (P<0,05). AST, ALT, relación AST/ALT y Fosfatasa alcalina no mostraron diferencias entre tratamientos (P>0,05). La concentración sérica de urea y ácido úrico no fue afectada por las dosis de HT (P>0,05). Se registraron diferencias en los niveles de bilirrubina total y directa (P<0,05). El área de los adipocitos fue mayor en hembras que en machos (P<0,05), el área de vacuolas de los hepatocitos no mostró diferencias (P>0,05), sin embargo, el conteo de las macro y microvacuolas muestra un mayor número de estas en (T3) y (T6), (2% de HT) (P<0,05). Se concluye que la ingesta de harina de tomate tiene un efecto lipogénico en el tejido hepático de los pollos de engorde.
Keywords
Citation
Tesis
Enlace revista