Respuestas inducidas por ácido salicílico y Trichoderma sp. en el cultivo de tomate (Solanum lycopersicum) afectado con Fusarium sp.

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Authors
Navia Macías, Enri Josué
Journal Title
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Tutor
Co-Tutor
Publisher
Ingenieria Agronomica
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2023
Abstract
The cultivation of tomatoes is affected by Fusarium sp., a pathogen that causes vascular wilt, and the main method of control is chemical. Although there are other control alternatives, such as salicylic acid and Trichoderma sp., with this background, it was proposed to evaluate the effect of native strains of Trichoderma sp. combined with salicylic acid in the cultivation of Solanum lycopersicum L. tomatoes affected by Fusarium sp. To do this, an in vitro confrontation test was carried out between three native strains of Trichoderma sp. and Fusarium sp. to select the strain with the best performance. In the greenhouse, tomato plants were inoculated with Fusarium sp., and five treatments were applied, including Trichoderma sp. with and without a combination of salicylic acid (defense inducer) at minimum (150µM) and maximum (250µM) doses, with two controls, chemical and absolute. The three native strains of Trichoderma sp. from different locations showed growth at 24 hours of incubation, and at 76 hours of incubation, they covered the entire plate. In the antagonistic action, there was no statistical difference between the native strains; however, after seven days, the Santa Teresa strain showed total growth in the Petri dish and sporulation over the pathogen. The Trichoderma strains have an antagonistic effect on Fusarium sp. However, under field conditions, the best result was obtained with treatment 3 (250µM), which showed greater effectiveness in the different variables under study. The average plant height was 115.25 cm, the number of fruits was 29.50 (only surpassed by the chemical control), the fruit weight averaged 45.20g, and the mortality rate was 0.75. Tomato plants showed better responses to the pathogen and in their vegetative and reproductive variables with the addition of salicylic acid.
Description
El cultivo de tomate es afectado por Fusarium sp., patógeno que causa marchitez vascular y el principal método de control es químico. Aunque existen otras alternativas de control, como el ácido salicílico y Trichoderma sp., con este antecedente, se planteó evaluar el efecto de cepas nativas de Trichoderma sp. combinado con ácido salicílico en el cultivo de tomate Solanum lycopersicum L. afectado con Fusarium sp. Para lo cual, se realizó una prueba de confrontación in vitro entre tres cepas nativas de Trichoderma sp., y Fusarium sp., para utilizar la cepa con mejor comportamiento. En invernadero se inocularon plantas de tomate con Fusarium sp., y se les aplicó cinco tratamientos que incluían Trichoderma sp. con y sin combinación de Ácido salicílico (inductor de defensa) con dosis mínima (150µM) y máxima (250µM), con dos testigos, químico y absoluto. Las tres cepas nativas de Trichoderma sp. de diferentes localidades, presentaron crecimiento a las 24h de incubación y a las 76 horas de incubación cubrieron toda la placa. En la acción antagonista no hubo diferencia estadística entre las cepas nativas, sin embargo, a los siete días la cepa de Santa teresa, presentó crecimiento total en caja Petri y esporulación sobre el patógeno. Las cepas de Trichoderma tienen un efecto antagonista sobre Fusarium sp. Sin embargo, en condiciones de campo el mejor resultado se obtuvo con el tratamiento 3 (250µM), que presentó mayor eficacia en las diferentes variables en estudio, en altura de planta se obtuvo una media de 115,25 cm, número de frutos 29,50 (siendo solo superado por el testigo químico), en peso de fruto una media de 45,20g y una mortalidad de 0,75. Las plantas de tomate presentaron mejores respuestas al patógeno y en sus variables vegetativas y reproductivas con la adición de ácido Salicílico.
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Ingeniero Agronomo
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