BACTERIAS PROMOTORAS DE CRECIMIENTO EN EL FRÉJOL AUPÍ(Vigna unguiculata L.WALP.)
BACTERIAS PROMOTORAS DE CRECIMIENTO EN EL FRÉJOL AUPÍ(Vigna unguiculata L.WALP.)
No Thumbnail Available
Authors
Palma Velásquez, Abrahán Alfredo
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Ingenieria Agronomica
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2023
Abstract
Cowpea bean (Vigna unguiculata L. Walp.) has traditionally been an important crop for
18 smallholder farmers, and in many cases is the main source of low-cost dietary plant
19 protein and minerals compared to animal products such as meat, fish, and egg. The
20 inoculation of rhizobia in cowpeas is a promising technology to improve production. In
21 this work, the importance of growth-promoting bacteria in cowpea beans was evaluated
22 through a literature review, in order to improve the performance of the production
23 system in the different stages of the crop. A search of bibliographic information has
24 been carried out for the preparation of this literature review using scientific information
25 published from 1982 to the present, totaling 67 documents (books, book chapters,
26 scientific articles, among others) written in different languages such as Spanish, English
27 and Portuguese, included in the SCOPUS, Web of Science, Scielo, Redalyc and
28 Latindex 2.0 platforms. The keywords ¨Cowpea beans¨, ¨Origin of cowpea beans¨,
29 ¨Distribution of cowpea beans¨, ¨Phenological cycle of cowpea beans¨, ¨Botanical
30 description of cowpea beans¨, ¨Nutritional requirements of cowpea beans¨, ¨Plant
31 growth promoting rhizobacteria¨, ¨Nitrogen fixing bacteria¨ and ¨Growth promoting
32 bacteria in cowpea¨. The Mendeley program was used as a bibliographic manager. The
33 importance of the promoter bacteria in the cowpea bean crop was demonstrated, in all
34 the searches carried out, the bacteria belonging to the genus Bradyrhizobium
35 predominating as the most used in this crop.
Description
El fréjol caupí (Vigna unguiculata L. Walp.) ha sido tradicionalmente un cultivo
40 importante para los pequeños agricultores, y en muchos casos es la principal fuente de
41 proteínas y minerales vegetales dietéticos de bajo costo en comparación con productos
42 animales como la carne, pescado y huevo. La inoculación de rizobios en el fréjol caupí
43 es una tecnología prometedora para mejorar la producción. En este trabajó se evaluó por
44 medio de una revisión de literatura la importancia de las bacterias promotoras de
45 crecimiento en el frejol caupí, con el fin de mejorar el rendimiento sobre el sistema de
46 producción en las diferentes etapas del cultivo. Se ha efectuado una búsqueda de
47 información bibliográfica para la elaboración de la presente revisión de literatura
48 mediante información científica publicada desde 1982 hasta la actualidad, totalizando
49 67 documentos (libros, capítulos de libro, artículos científicos, entre otros) escritos en
50 diferentes idiomas como español, inglés y portugués, incluidas en las plataformas
51 SCOPUS, Web of Science, Scielo, Redalyc y Latindex 2.0. Se han empleado las
52 palabras claves ¨Fréjol caupí¨, ¨ Origen del fréjol caupí¨, ¨Distribución del fréjol caupí¨,
53 ¨ciclo fenológico del fréjol caupí¨, ¨descripción botánica del fréjol caupí¨,
54 ¨requerimientos nutricionales del fréjol caupí¨, ¨rizobacterias promotoras del
55 crecimiento vegetal¨, ¨bacterias fijadoras de nitrógeno¨ y ¨bacterias promotoras de
56 crecimiento en el fréjol caupí¨. Fue utilizado el programa Mendeley como gestor
57 bibliográfico. Fue demostrada la importancia de las bacterias promotoras en el cultivo
58 de fréjol caupí, en todas las búsquedas realizadas predominando las bacterias
59 pertenecientes al género Bradyrhizobium como las más utilizadas en este cultivo
Keywords
Citation
Ingeniero Agronomo