Crecimiento de juveniles del pez Chame (Dormitator latifrons Richardson, 1844) alimentados con dietas de diferentes niveles de proteína

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Authors
Guadamud Mejía, Tyrone Xavier
Vera Cedeño, Joselo Apoloneo
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Universidad Técnica de Manabí
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2009
Abstract
The present study was carried out from March to June 2008, near the community of Bachillero (province of Manabí), being its main objective to evaluate the effect of different protein levels (22, 28 and 35%) on the parameters of growth (Weight – Longitude) of the juvenile fish “chame” (Dormitator latifrons). At the beginning of the study, the averages for Weight – Longitude were of 41, 84 ± 1.35 g and 14,45 ± 0,20 cm, respectively. At the end of the cultivation, the fed organisms with the diet to 22% presented a averages of individual weight and longitude of 193,22 ± 4,62 g, and 23,01 ± 0,16 cm respectively, while those whith the diets of 28 and 35% presented, respectively, a corresponded to individual values of 210,55 ± 5,01 g, 22,58 ± 0,16 cm and of 213,19 ± 5,31 g, 22,58 ± 0,15 cm (p <0,05). The regressions biometrics for Weight and Longitude in each one of the diets were: r 2 = 0,93 / Pt = 0,0106 Lt 3,143 (22%); r 2 = 0,9351 / Pt = 0,012 Lt 3,112 (28%); and r 2 = 0,9435, Pt = 0,0113 Lt 3,125 (35 %).
Description
El presente estudio se llevó a cabo en la parroquia Bachillero, cantón Tosagua, provincia de Manabí, durante los meses de marzo a junio del 2008, siendo su objetivo evaluar el efecto del alimento con diferentes niveles de proteína (22, 28 y 35 %) sobre los parámetros de crecimiento (Peso – Longitud) de juveniles del pez “chame” (Dormitator latifrons). El peso y longitud promedio inicial de los juveniles de chame fueron de 41,84 ± 1.35 g y 14,45 ± 0,20 cm, respectivamente. Al final del cultivo, los organismos alimentados con la dieta al 22 % presentaron una media en los valores de Peso – Longitud de 193,22 ± 4,62 g – 23,01 ± 0,16 cm, mientras que las dietas correspondientes al 28 y 35 % presentaron, respectivamente, una media de 210,55 ± 5,01 g – 22,58 ± 0,16 cm y de 213,19 ± 5,31 g – 22,58 ± 0,15 cm (p<0,05). Las regresiones biométricas para Peso – Longitud en cada una de las dietas fueron: r 2 = 0,93 / Pt = 0,0106 Lt 3,143 (22 %); r 2 = 0,9351 /Pt = 0,012 Lt 3,112 (28%); y r2 = 0,9435 /Pt = 0,0113 Lt 3,125 (35 %).
Keywords
CHAME, JUVENILES, ALIMENTOS, PROTEÍNA
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