Plan de mejora de la calidad y la seguridad alimentaria en la empresa Indostán

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Authors
Delgado Bravo, Cindy Lisseth
Intriago Intriago, Noelia Lucciola
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Universidad Técnica de Manabí
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2024
Abstract
The food industry, to ensure food quality and safety, faces challenges in the INDOSTAN company, which include the lack of clear specifications and a comprehensive system of control, compromising food security and competitiveness. The study has as objective to propose an improvement plan, seeking to ensure the production and distribution of food safe and high quality. The research was carried out between May 2023 and January 2024 and its approach is qualitative, explanatory type and inductive method; using interviews with workers and observation through a checklist to evaluate compliance with the Good Manufacturing Practices (GMP). The bibliographic information comes from scientific articles and ARCSA official pages. The results, presented in tables, indicate that the company needs clear specifications and a comprehensive control system to strengthen safety food; highlighting the deficiencies in the company in terms of compliance with standards and appropriate practices. In response to the identified deficiencies, an improvement plan was proposed focused on updating procedures, incorporating detailed specifications and the implementation of a comprehensive control system. This proposal not only seeks to comply regulations, but to strengthen consumer confidence and competitiveness, impacting positively on brand perception, purchasing decisions and customer satisfaction in food safety.
Description
La industria alimentaria, para asegurar la calidad e inocuidad alimentaria, enfrenta desafíos en la empresa INDOSTÁN, que incluyen la falta de especificaciones claras y un sistema integral de control, comprometiendo la seguridad alimentaria y la competitividad. El estudio tiene como objetivo proponer un plan de mejora, buscando asegurar la producción y distribución de alimentos seguros y de alta calidad. La investigación se realizó entre mayo de 2023 y enero de 2024 y su enfoque es cualitativo, de tipo explicativo y método inductivo; empleando entrevistas a los trabajadores y la observación mediante un checklist para evaluar el cumplimiento de las Buenas Prácticas de Manufactura (BPM). La información bibliográfica proviene de artículos científicos y páginas oficiales de ARCSA. Los resultados, presentados en tablas, indican que la empresa necesita especificaciones claras y un sistema integral de control para fortalecer la inocuidad alimentaria; destacando las deficiencias en la empresa en cuanto a cumplimiento de normas y prácticas adecuadas. En respuesta a las deficiencias identificadas, se propuso un plan de mejora enfocado a la actualización de procedimientos, la incorporación de especificaciones detalladas y la implementación de un sistema de control integral. Esta propuesta no solo busca cumplir regulaciones, sino fortalecer la confianza del consumidor y la competitividad, impactando positivamente en la percepción de la marca, decisiones de compra y satisfacción del cliente en seguridad alimentaria.
Keywords
CALIDAD ALIMENTARIA, SEGURIDAD ALIMENTARIA, BUENAS PRÁCTICAS DE MANUFACTURA
Citation
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