Análisis energético en el corte de rodajas de platano barraganetes según su ángulo, forma y disposición de las cuchillas.

No Thumbnail Available
Authors
Velasquez Posligua, Julexy Andrea
Zambrano Mendoza, Juan Alfredo
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Universidad Técnica de Manabí
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022
Abstract
The development of the present titling work is an energy analysis in the cutting of Barraganetes banana slices, according to their angle, shape and arrangement of the blades. To do this we will develop a banana slicing machine that will consist of the following parts: slicing system, transmission system, power system, the purpose of the design and construction of the machine is to focus on improving the cutting process to optimize work times existing, which can increase productivity. To reflect the design of the machine, we will rely on solidworks software, which is a program for 3D mechanical design that allows us to obtain an overview of future visions. Later we will carry out the respective pertinent calculations on energy consumption. Once the calculations and the elaboration of the machine have been carried out, we will carry out the experimental tests with the banana cutting machine and the application of different blades with different cutting angles. The machine will make slices with a thickness of 2.5 mm, increasing the quantity and quality without leaving aside the safety part of the final product, satisfying the needs for which it was designed. In order to correctly analyze the use of the blades, their angle and their energy savings. Finally, we will be able to expose our experience at the time of carrying out the tests and give the respective conclusions and recommendations for the handling, use and correct application of the cutting blades. And also to be able to effectively capture the cutting efficiency and implement this machine in a company
Description
El desarrollo del presente trabajo de titulación es un análisis energético en el corte de rodajas de plátano barraganetes, según su ángulo, forma y disposición de las cuchillas. Para ello elaboraremos una maquina rebanadora de plátano que constara de las siguiente partes: sistema de rebanado, sistema de transmisión, sistema de potencia, el propósito del diseño y construcción de la maquina es enfocarse en mejorar el proceso de corte para optimizar los tiempos de trabajo existentes, con lo que se podrá aumentar la productividad. Para reflejar el diseño de la maquina nos apoyaremos del software de solidworks que es un programa para diseño mecánico en 3D que nos permite obtener un panorama de visiones futuras. Posteriormente realizaremos los respectivos cálculos pertinentes sobre el consumo energético. Una vez realizado los cálculos y la elaboración de la maquina pasaremos a realizar las pruebas experimentales con la maquina cortadora de plátano y la aplicación de diferentes cuchillas con diferentes ángulos de corte. La máquina realizara rebanadas con un espesor de 2.5 mm , aumentando la cantidad y calidad sin dejar a un lado la parte de la inocuidad del producto final, satisfaciendo las necesidades por las cuales fue diseñada. Para así analizar de una manera correcta el uso de las cuchillas su ángulo y su ahorro energético. Para finalizar podremos exponer nuestra experiencia al momento de realizar las pruebas y dar las respectivas conclusiones y recomendaciones del manejo, del uso y aplicación correcta de las cuchillas de corte. Y también poder Plasmar de manera eficaz la eficiencia de corte e implementar esta máquina en una empresa
Keywords
PLATANO, ÁNGULO, ANÁLISIS ENERGÉTICO
Citation
Enlace revista