Efecto de la temperatura en la fruta de limón sutil (Citrus aurantifolia Swingle) almacenado en distintos periodos de tiempo.

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Authors
Cedeño Guaranda,Fanny Estefanía
Mieles Macias, Dayana Elizabeth
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Ingenieria Agronomica
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022-09
Abstract
CITRUS FRUITS ARE FRUIT TREES THAT OCCUPY AN OUTSTANDING PLACE COMPARED TO OTHER FRUIT TREES, DUE TO THEIR ECONOMIC AND NUTRITIONAL VALUE, THEY ARE GROWN IN MORE THAN 140 COUNTRIES, PRIMARILY IN TROPICAL AND SUBTROPICAL AREAS. IN THE LEMON, THE QUALITY OF THE FRUIT PLAYS A FUNDAMENTAL ROLE AT THE MOMENT OF COMMERCIALIZATION, FOR THIS REASON THE METHODS FOR ITS CONSERVATION AND STORAGE MUST BE CORRECTLY EXECUTED. THE OBJECTIVE OF THIS RESEARCH IS TO EVALUATE THE EFFECT OF DIFFERENT TEMPERATURE RANGES ON THE SUBTLE LEMON FRUIT (CITRUS AURANTIFOLIA SWINGLE) STORED IN DIFFERENT PERIODS OF TIME, IN TWO LOCATIONS IN THE PROVINCE OF MANABÍ. IN THE PRESENT INVESTIGATION, A RANDOMIZED BLOCK DESIGN (DBCA) WAS USED, IN A 4X3 FACTORIAL ARRANGEMENT, GIVING 4 TEMPERATURE LEVELS (10, 12, 14 AND 26°C-AMBIENT TEMPERATURE) AND 3 STORAGE PERIODS (9, 12 AND 15 DAYS) OF THE FRUIT. THIS DESIGN WAS USED IN TWO SITES (AYACUCHO AND CALCETA). WITH A TOTAL OF 12 TREATMENTS PER LOCATION WITH 4 REPETITIONS, GENERATING AS A RESULT 200 FRUITS FROM EACH EXPERIMENTAL UNIT, WITH A TOTAL OF 800 FRUITS PER LOCATION. AS A RESULT, IT WAS OBTAINED THAT THE HIGHEST PERCENTAGES OF SURVIVAL WERE OBTAINED IN FRUITS STORED AT 9 DAYS SUBJECTED TO TEMPERATURES OF 10, 12 AND 14°C, HIGHER TEMPERATURES (26 °C) CAUSED A LOWER PERCENTAGE OF SURVIVAL IN FRUITS, IN RELATION TO THE QUALITY VARIABLES OF THE SUBTLE LEMON, IT WAS OBSERVED THAT THE HIGHEST VALUES OCCURRED AFTER 9 DAYS OF STORAGE AT A TEMPERATURE OF 14°C.
Description
LOS CÍTRICOS SON FRUTALES QUE OCUPAN UN LUGAR SOBRESALIENTE EN COMPARACIÓN DEL RESTO DE FRUTALES, DEBIDO A SU VALOR ECONÓMICO Y NUTRICIONAL, SE CULTIVAN EN MÁS DE 140 PAÍSES, PRIMORDIALMENTE EN TERRITORIOS DE ZONAS TROPICALES Y SUBTROPICALES. EN EL LIMÓN, LA CALIDAD DE LA FRUTA JUEGA UN PAPEL FUNDAMENTAL AL MOMENTO DE COMERCIALIZAR, POR ESTA RAZÓN LOS MÉTODOS PARA SU CONSERVACIÓN Y ALMACENAMIENTO DEBEN SER CORRECTAMENTE EJECUTADOS. EN BASE A LO ANTES EXPUESTO, LA INVESTIGACIÓN TIENE COMO OBJETIVO EVALUAR EL EFECTO DE DIFERENTES RANGOS DE TEMPERATURA EN LA FRUTA DE LIMÓN SUTIL (CITRUS AURANTIFOLIA SWINGLE) ALMACENADO EN DISTINTOS PERIODOS DE TIEMPO, EN DOS LOCALIDADES DE LA PROVINCIA DE MANABÍ. SE EMPLEÓ UN DISEÑO DE BLOQUES AL AZAR (DBCA), EN ARREGLO FACTORIAL 4X3, DANDO 4 NIVELES DE TEMPERATURA (10, 12, 14 Y 26°C-TEMPERATURA AMBIENTE) Y POR 3 PERIODOS DE ALMACENAMIENTO (9,12 Y 15 DÍAS) DE LA FRUTA, GENERANDO UN TOTAL DE 12 TRATAMIENTOS POR LOCALIDAD CON 4 REPETICIONES, DANDO COMO RESULTADO 200 FRUTAS DE CADA UNIDAD EXPERIMENTAL, Y UN TOTAL DE 800 FRUTAS POR LOCALIDAD. DE LOS RESULTADOS SE OBSERVÓ QUE LOS PORCENTAJES MAYORES DE SOBREVIVENCIA SE OBTUVIERON EN FRUTAS ALMACENADAS A LOS 9 DÍAS SOMETIDOS EN TEMPERATURAS DE 10, 12 Y 14°C, LAS TEMPERATURAS MAYORES (26 °C) OCASIONARON UN MENOR PORCENTAJE DE SOBREVIVENCIA EN LAS FRUTAS, EN CUANTO A LAS VARIABLES DE CALIDAD DEL LIMÓN SUTIL SE OBSERVÓ QUE LOS VALORES MAYORES SE PRESENTARON A LOS 9 DÍAS DE ALMACENAMIENTO EN TEMPERATURAS DE 14°C.
Keywords
Citation
Ingeniero Agronomo
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