Recursos genéticos de variedades de cacao tipo Nacional en Ecuador: una revisión sistemática

No Thumbnail Available
Authors
Sornoza Vélez, Lady Laura
Valencia Carreño, Leidy Yamilex
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Ingenieria Agronomica
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022-08
Abstract
WITH THE PURPOSE OF COMPILING INFORMATION RELATED TO NATIONAL TYPE COCOA, THE FOLLOWING REVIEW ADDRESSES I) IMPORTANCE OF COCOA IN ECUADOR, II) GERMOPLASM BANKS AND CHARACTERIZATION OF GENOTYPES OF NATIONAL TYPE COCOA, III) MAIN PRODUCTION AREAS AND IV) RECOMMENDED MATERIALS FOR THE DIFFERENT PRODUCTION AREAS. A SYSTEMATIC SEARCH FOR LITERATURE WAS CONDUCTED FROM 1937 TO 2022 IN SCIENTIFIC DATABASES, SUCH AS SCOPUS, SCIELO, REDALYC, LATINDEX. IN ADDITION, DOCUMENTS WERE COLLECTED IN REPOSITORIES OF NATIONAL AND INTERNATIONAL UNIVERSITIES AND RESEARCH INSTITUTES. FOR THE ANALYSIS OF THE INFORMATION, DESCRIPTIVE AND MULTIVARIATE STATISTICS WERE CARRIED OUT. THE SYSTEMATIC REVIEW CARRIED OUT ALLOWS IT TO CONCLUDE THAT: I) THE GENETIC RESOURCES OF THIS TYPE OF COCOA ARE VERY IMPORTANT FOR THE COCOA SECTOR, II) THE MAIN VARIABLES REPORTED AS DISCRIMINANT WERE: NUMBER AND WEIGHT OF SEEDS AND LESS THAN 50% OF THE ACCESSIONS HAVE HAVE BEEN GENETICALLY CHARACTERIZED III) THE MAIN PROVINCES PRODUCING NATIONAL TYPE COCOA IN ECUADOR ARE MANABÍ, GUAYAS, LOS RÍOS AND ESMERALDAS AND IV) THE CLONES INIAP-EETP-800 AND INIAP-EETP-801 (WITH 2.5 AND 2 T/HA /YEAR RESPECTIVELY) HAVE REPORTED HIGHER PERFORMANCES THAN THE CCN51 CLONE. THIS REVIEW INTENDS TO RAISE AWARENESS IN THE COCOA SECTOR AND CONSUMER ABOUT THE IMPORTANCE OF MAINTAINING THIS IMPORTANT GENETIC RESOURCE.
Description
CON LA FINALIDAD DE RECOPILAR INFORMACIÓN RELACIONADA AL CACAO TIPO NACIONAL, LA SIGUIENTE REVISIÓN ABORDA I) IMPORTANCIA DEL CACAO EN ECUADOR, II) BANCOS DE GERMOPLASMA Y CARACTERIZACIÓN DE GENOTIPOS DEL CACAO TIPO NACIONAL, III) PRINCIPALES ZONAS DE PRODUCCIÓN Y IV) MATERIALES RECOMENDADOS PARA LAS DIFERENTES ZONAS DE PRODUCCIÓN. SE REALIZÓ UNA BÚSQUEDA SISTEMÁTICA DE LITERATURA DESDE 1937 HASTA 2022 EN BASES DE DATOS CIENTÍFICAS, COMO SCOPUS, SCIELO, REDALYC, LATINDEX. ADEMÁS, SE RECOPILARON DOCUMENTOS EN REPOSITORIOS DE UNIVERSIDADES E INSTITUTOS DE INVESTIGACIÓN NACIONALES E INTERNACIONALES. PARA EL ANÁLISIS DE LA INFORMACIÓN SE REALIZARON ESTADÍSTICAS DESCRIPTIVAS Y MULTIVARIANTES. LA REVISIÓN SISTEMÁTICA REALIZADA PERMITE CONCLUIR QUE: I) LOS RECURSOS GENÉTICOS DE ESTE TIPO DE CACAO SON MUY IMPORTANTES PARA EL SECTOR CACAOTERO, II) LAS PRINCIPALES VARIABLES REPORTADAS COMO DISCRIMINANTES FUERON: NÚMERO Y PESO DE SEMILLAS Y MENOS DEL 50% DE LAS ACCESIONES HAN SIDO CARACTERIZADAS GENÉTICAMENTE III) LAS PRINCIPALES PROVINCIAS PRODUCTORAS DE CACAO TIPO NACIONAL EN ECUADOR SON MANABÍ, GUAYAS, LOS RÍOS Y ESMERALDAS Y IV) LOS CLONES INIAP-EETP-800 E INIAP-EETP-801 (CON 2,5 Y 2 T/HA/AÑO RESPECTIVAMENTE) HAN REPORTADO RENDIMIENTOS SUPERIORES AL CLON CCN51. LA PRESENTE REVISIÓN PRETENDE CONCIENTIZAR AL SECTOR CACAOTERO Y CONSUMIDOR SOBRE LA IMPORTANCIA DE MANTENER ESTE IMPORTANTE RECURSO GENÉTICO.
Keywords
Citation
Ingeniero Agronomo
Enlace revista