Evaluación de la eficiencia de nutrientes en dos variedades de arroz (Oryza sativa L.)

No Thumbnail Available
Authors
León Cárdenas, Kleber Kenny
Mieles Carreño, Lizeth Valeria
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Ingeniero Agronomo
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2022-05
Abstract
RICE IS CONSIDERED ONE OF THE MAIN FOODS IN THE DIET OF ECUADOR, BEING A SOURCE OF VITAMINS AND MINERALS SUCH AS VITAMIN D, CALCIUM, FIBER, IRON, AMONG OTHERS. THE OBJECTIVE OF THIS WORK IS TO EVALUATE THE NUTRIENT EFFICIENCY OF TWO RICE VARIETIES INIAP-11 AND INIAP-14. THE RESEARCH WAS CARRIED OUT AT THE DIANA PATRICIA FARM LOCATED IN SANTA GENARA, CANTON BALZAR, GUAYAS PROVINCE. A COMPLETELY RANDOMIZED BLOCK DESIGN WITH A SPLIT-PLOT ARRANGEMENT WAS USED, IN WHICH EIGHT TREATMENTS PLUS TWO CONTROLS WERE USED, WITH THREE REPLICATIONS EACH, TOTALING 30 EXPERIMENTAL UNITS. THE VARIABLES EVALUATED WERE: PLANT HEIGHT, NUMBER OF PANICLES PER PLANT, NUMBER OF GRAINS PER PANICLE, YIELD, NPK AGRONOMIC EFFICIENCY, NPK RECOVERY EFFICIENCY AND NUTRIENT EXTRACTION. THE STATISTICAL ANALYSIS WAS PERFORMED BY ANOVA, THE VARIABLES THAT PRESENTED SIGNIFICANT DIFFERENCES WERE SUBJECTED TO A MEAN COMPARISON ANALYSIS, USING THE LSD FISHER TEST (P < 0.05).
Description
EL ARROZ ES CONSIDERADO UNOS DE LOS PRINCIPALES ALIMENTOS DE LA DIETA ALIMENTICIA EN EL ECUADOR, SIENDO FUENTE DE VITAMINAS Y MINERALES COMO LA VITAMINA D, CALCIO, FIBRA, HIERRO, ENTRE OTROS. EL PRESENTE TRABAJO TIENE COMO OBJETIVO EVALUAR LA EFICIENCIA DE NUTRIENTES EN DOS VARIEDADES DE ARROZ INIAP-11 E INIAP-14. LA INVESTIGACIÓN SE REALIZÓ EN LA FINCA DIANA PATRICIA UBICADA EN EL SITIO SANTA GENARA, CANTÓN BALZAR, PROVINCIA DEL GUAYAS. SE UTILIZÓ UN DISEÑO DE BLOQUES COMPLETAMENTE AL AZAR CON ARREGLO DE PARCELAS DIVIDIDAS, EN LA QUE SE UTILIZARON OCHO TRATAMIENTOS MÁS DOS TESTIGOS Y CON TRES REPETICIONES CADA UNO, TOTALIZANDO 30 UNIDADES EXPERIMENTALES. LAS VARIABLES QUE SE EVALUARON, FUERON: ALTURA DE PLANTA, NÚMERO DE PANÍCULA POR PLANTA, NUMERO DE GRANOS POR PANÍCULA, RENDIMIENTO, EFICIENCIA AGRONÓMICA DE NPK, EFICIENCIA DE RECUPERACIÓN DE NPK Y EXTRACCIÓN DE NUTRIENTES. EL ANÁLISIS ESTADÍSTICO FUE REALIZADO MEDIANTE ANOVA, LAS VARIABLES QUE PRESENTARON DIFERENCIAS SIGNIFICATIVAS, FUERON SOMETIDAS A UN ANÁLISIS DE COMPARACIÓN DE MEDIAS, UTILIZANDO LA PRUEBA DE LSD FISHER (P < 0.05).
Keywords
Citation
Ingenieria Agronomica
Enlace revista