"Determinaciòn de la composiciòn quìmica,digestibilidad In Vitro y degradabilidad In Situ de la Pitahaya Amarilla(Selenicereus megalanthus) y Roja(Hylocereus undatus) como alternativa de alimentaciòn en el ganado bovino".

No Thumbnail Available
Authors
Pincay Vàsquez Cinthia Alexandra
Solòrzano Cadena Kelvin Enrique
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Carrera de Medicina Veterinaria
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2021-08-26
Abstract
The chemical composition, in vitro digestibility (IVD), and in situ degradability (DIS) of the pruning and harvest residue (stem and fruit) of the yellow (Selenicereus megalanthus) and red (Hylocereus undatus) pitahaya were evaluated. The research was carried out in the Experimental Center of Veterinary Medicine and in the agricultural laboratories of Lodana. The experimental design for the analysis of DIV and DIS is completely random with factorial arrangement (2x2) 2 pruning and harvest residues (stem and fruit) x 2 varieties (red and yellow) in two different incubation times and in 3 repetitions. For IVD, hours of 24 hours and 48 hours were established, and for DIS hours of 3 hours, 6 hours, 12 hours, 24 hours, 48 hours, and 72 hours. It was shown that the stem has a higher content of neutral detergent fiber (NDF) with 42.99% the red stem (TR) and 53.88% the yellow stem (TA) compared to the yellow fruit (FA) that contain 17.54% and the fruit red (FR) 25.06%. Regarding crude protein (PC), FR stands out with 8.88%, while FA contains 5.67%, TR 8.66% and TA 4.97%. In the IVD of 24h and 48h, it is determined that there are statistical differences in the type of pitahaya residue [24h (P = 0.0005)] and [48h (P = 0.0005)], the fruit being more digestible than the stem, the varieties are not presented statistical differences. In DIS, statistical differences of the type of pruning and harvest residue are manifested during the established hours being (P = <.0001) and in the varieties statistical differences are only determined after 12h, 24h, 48h and 72h, being (P = 0.0388), (P = 0.0419), (P = 0.0047) and (P = 0.0086) respectively. It is advisable to supply, preferably, the stem of the red variety as an alternative in the feeding of cattle in the dry season, due to its greater availability in the area, it also has considerable DIV, DIS and NDF content.
Description
Se evaluó la composición química, la digestibilidad in vitro (DIV), y degradabilidad in situ (DIS) del residuo de poda y cosecha (tallo y fruto) de la pitahaya amarilla (Selenicereus megalanthus) y roja (Hylocereus undatus). La investigación se realizó en el Centro Experimental de Medicina Veterinaria y en los laboratorios agropecuarios de Lodana. El diseño experimental para el análisis de la DIV y DIS, es completamente al azar con arreglo factorial (2x2) 2 residuos de poda y cosecha (tallo y fruto) x 2 variedades (roja y amarilla) en dos diferentes tiempos de incubación y en 3 repeticiones. Para la DIV, se establecieron horarios de 24h y 48h, y para la DIS horarios de 3h, 6h, 12h, 24h, 48h, y 72h. Se mostró que el tallo tiene mayor contenido de fibra detergente neutra (FDN) con un 42.99% el tallo rojo (TR) y 53.88% el tallo amarillo (TA) en comparación de la fruta amarilla (FA) que contienen 17.54% y la fruta roja (FR) 25.06%. Con respecto a la proteína cruda (PC), la FR se destaca con un 8.88%, mientras que la FA contiene 5.67%, el TR 8.66% y el TA 4.97%. En la DIV de 24h y 48h, se determina que existen diferencias estadísticas del tipo de residuo de pitahaya [24h (P= 0.0005)] y [48h (P= 0.0005)], siendo la fruta más digestible que el tallo, las variedades no presentaron diferencias estadísticas. En la DIS, se manifiestan diferencias estadísticas del tipo de residuo de poda y cosecha durante los horarios establecidos siendo (P= <.0001) y en las variedades solo se determinan diferencias estadísticas a partir de las 12h, 24h, 48h y 72h, siendo (P= 0.0388), (P= 0.0419), (P= 0.0047) y (P= 0.0086) respectivamente. Es aconsejable suministrar, de preferencia, el tallo de la variedad roja como alternativa en la alimentación de ganado bovino en época seca, debido a su mayor disponibilidad en la zona, además tiene considerable DIV, DIS y contenido de FDN.
Keywords
Citation
Tesis
Enlace revista