TÉCNICAS DE SECAMIENTO DE LA SEMILLA EN EL CULTIVO DE SOYA (Glycine max L.) EN LATINOAMÉRICA.

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Authors
BRIONES VALENCIA, VICTOR ALEXANDER
PAZMIÑO MOREIRA, MARIA JOSE
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERIA AGRONOMICA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2021-12
Abstract
SOY IS ONE OF THE 10 GRAINS THAT ARE MOST CONSUMED WORLDWIDE, SINCE WITHIN ITS COMPOSITION IT HAS NUTRIENTS THAT FAVOR HUMAN HEALTH AND THAT CAN ALSO BE USED FOR FOOD IN THE POULTRY SECTOR, THAT IS WHY IT IS THE STUDY OF SEED DRYING TECHNIQUES IN SOYBEAN (GLYCINE MAX L.) CROPS IN LATIN AMERICA IS FUNDAMENTAL, SINCE THANKS TO THE IMPORTS OF THIS PRODUCT, COUNTRIES SUCH AS BRAZIL, MEXICO AND ARGENTINA HAVE A FAVORABLE IMPORT LEVEL FOR DEVELOPMENT OF THE ECONOMY IN HIS COUNTRY, FOR THIS IT WAS NECESSARY TO APPLY A METHODOLOGY BASED ON THE BIBLIOGRAPHIC REVIEW OF JOURNALS AND SCIENTIFIC ARTICLES THAT ALLOWED TO CONTRAST THE TECHNIQUES AND CHARACTERISTICS WITH WHICH THEY MUST COMPLY IN TERMS OF THE DRYING PROCESS IN THE CULTIVATION OF THE SOYBEAN, IT WAS CONCLUDED THAT THE AVERAGE TEMPERATURE IN THE DRYING OF THE SOYBEAN (G. MAX) BETWEEN 30 TO 41 DEGREES CENTIGRADE, ALSO IF YOU DO NOT HAVE A HUMIDITY LEVEL OF 15-30% IT WILL SHOW THE DETERIORATION OF THE SEED BY FAILING TO INHIBIT CERTAIN BACTERIA OR FUNGI THAT AFFECT THE QUALITY OF THE SEED AND SUBSEQUENTLY ITS CULTIVATION.
Description
LA SOYA ES UNO DE LOS 10 GRANOS QUE MÁS SE CONSUMEN A NIVEL MUNDIAL, YA QUE DENTRO DE SU COMPOSICIÓN CUENTA CON NUTRIENTES QUE FAVORECEN A LA SALUD HUMANA Y QUE PUEDE SER UTILIZADOS TAMBIÉN PARA LA ALIMENTACIÓN EN EL SECTOR AVÍCOLA, ES POR ESO QUE ES FUNDAMENTAL EL ESTUDIO DE TÉCNICAS DE SECAMIENTO DE LA SEMILLA EN EL CULTIVO DE SOYA (GLYCINE MAX L.) EN LATINOAMÉRICA, YA QUE GRACIAS A LAS IMPORTACIONES DE ESTE PRODUCTO, PAÍSES COMO BRASIL, MÉXICO Y ARGENTINA TIENEN UN NIVEL DE IMPORTACIÓN FAVORECEDOR PARA EL DESARROLLO DE LA ECONOMÍA EN SU PAÍS, PARA ELLO FUE NECESARIA LA APLICACIÓN DE UNA METODOLOGÍA EN BASE A LA REVISIÓN BIBLIOGRÁFICA DE REVISTAS Y ARTÍCULOS CIENTÍFICOS QUE PERMITIERON CONTRASTAR LAS TÉCNICAS Y CARACTERÍSTICAS CON LAS QUE DEBEN CUMPLIR EN CUANTO AL PROCESO DE SECADO EN EL CULTIVO DE LA SOYA, SE CONCLUYÓ EN QUE LA TEMPERATURA PROMEDIO EN EL SECADO DE LA SEMILLA DE SOYA (G. MAX) ENTRE 30 A 41 GRADOS CENTÍGRADO, TAMBIÉN SI NO SE TIENE UN NIVEL DE HUMEDAD DE 15-30% SE EVIDENCIARA EL DETERIORO DE LA SEMILLA AL NO LOGRAR INHIBIR CIERTAS BACTERIAS U HONGOS QUE AFECTEN A LA CALIDAD DE LA SEMILLA Y POSTERIORMENTE A SU CULTIVO.
Keywords
BACTERIA, SOYA, SECAMIENTO, ECONOMÍA
Citation
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