EFICIENCIA FOTOQUÍMICA Y PRODUCTIVA DEL CULTIVO DE PIMIENTO (CAPSICUM ANNUUM L.) EN CONDICIONES DE INVERNADERO CON TRES DOSIS DE FERTILIZACIÓN NITROGENADA

No Thumbnail Available
Authors
MIDERO DELGADO, RICARDO ALFREDO
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERIA AGRONOMICA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2021-09
Abstract
THE PEPPER (CAPSICUM ANNUUN L.) IS A VEGETABLE THAT IS PRESENT IN THE DIET OF MANY PEOPLE AND HAS A HIGH NUTRITIONAL AND ECONOMIC VALUE FOR THE FARMERS WHO ARE RESPONSIBLE FOR GROWING THIS VEGETABLE. THIS RESEARCH WAS CARRIED OUT AT THE TECHNICAL UNIVERSITY OF MANABÍ, WITH THE AIM OF EVALUATING THE PHOTOCHEMICAL AND PRODUCTIVE EFFICIENCY OF PEPPER CULTIVATION IN GREENHOUSE CONDITIONS WITH NITROGEN FERTILIZATION LEVELS. A COMPLETELY RANDOMIZED BLOCK DESIGN WITH FOUR TREATMENTS AND FOUR REPETITIONS WITH THREE TYPES OF NITROGEN FERTILIZATION WAS USED. THE VARIABLES EVALUATED WERE, CHLOROPHYLL FLUORESCENCE, CHLOROPHYLL INDEX (SPAD), FRUIT SIZE AND LENGTH, YIELD, DIAMETER AND PLANT HEIGHT. THE RESULTS SHOWED THAT THERE WERE NO SIGNIFICANT DIFFERENCES IN DIAMETER AND PLANT HEIGHT, WHILE IN YIELD, ALL TREATMENTS WITH THE EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION EXCEEDED 60,000 KG HA-1 COMPARED TO THE CONTROL, LIKEWISE, THE EFFECT OF NITROGEN MARKED A SIGNIFICANT EFFECT ON THE CHLOROPHYLL INDEX AND THE PHOTOCHEMICAL ACTIVITY IN THE PEPPER CROP COMPARED TO THE REFERENTIAL CONTROL. IN CONCLUSION, THE EFFECT OF NITROGEN FERTILIZATION IN PEPPER CULTIVATION UNDER GREENHOUSE CONDITIONS, POSITIVELY FAVORS THE PHOTOCHEMICAL ACTIVITY OF THE PLANTS, INCREASING THE LEVELS OF CHLOROPHYLL INDEX TO POTENTIATE A HIGHER YIELD.
Description
EL PIMENTO (CAPSICUM ANNUUN L.) ES UN VEGETAL QUE ESTÁ PRESENTE EN LA DIETA DE MUCHAS PERSONAS Y TIENE UN ALTO VALOR NUTRITIVO Y ECONÓMICO PARA LOS AGRICULTORES QUE SE ENCARGAN DE CULTIVAR ESTA HORTALIZA. LA PRESENTE INVESTIGACIÓN SE REALIZÓ EN LA UNIVERSIDAD TÉCNICA DE MANABÍ, CON EL OBJETIVO DE EVALUAR LA EFICIENCIA FOTOQUÍMICA Y PRODUCTIVA DEL CULTIVO DE PIMIENTO EN CONDICIONES DE INVERNADERO CON NIVELES DE FERTILIZACIÓN NITROGENADA. SE UTILIZÓ UN DISEÑO DE BLOQUES COMPLETAMENTE AL AZAR CON CUATRO TRATAMIENTOS Y CUATRO REPETICIONES CON TRES TIPOS DE FERTILIZACIÓN NITROGENADA. LAS VARIABLES EVALUADAS FUERON, FLUORESCENCIA DE LA CLOROFILA, ÍNDICE DE CLOROFILA (SPAD), CALIBRE Y LONGITUD DE FRUTO, RENDIMIENTO, DIÁMETRO Y ALTURA DE PLANTA. LOS RESULTADOS MOSTRARON QUE NO HUBO DIFERENCIAS SIGNIFICATIVAS EN DIÁMETRO Y ALTURA DE PLANTA, MIENTRAS EN EL RENDIMIENTO, TODOS LOS TRATAMIENTOS CON EFECTO DE LA FERTILIZACIÓN NITROGENADA SOBREPASARON LOS 60000 KG HA-1 EN COMPARACIÓN AL TESTIGO, ASÍ MISMO, EL EFECTO DEL NITRÓGENO MARCÓ UN EFECTO SIGNIFICATIVO SOBRE EL ÍNDICE DE CLOROFILA Y LA ACTIVIDAD FOTOQUÍMICA EN EL CULTIVO DEL PIMIENTO EN COMPARACIÓN AL TESTIGO REFERENCIAL. EN CONCLUSIÓN, EL EFECTO DE LA FERTILIZACIÓN NITROGENADA EN EL CULTIVO DE PIMIENTO BAJO CONDICIONES DE INVERNADERO, FAVORECE POSITIVAMENTE LA ACTIVIDAD FOTOQUÍMICA DE LAS PLANTAS, AUMENTANDO LOS NIVELES DE ÍNDICE DE CLOROFILA PARA POTENCIALIZAR UN MAYOR RENDIMIENTO.
Keywords
PIMIENTO, FLUORESCENCIA, FERTILIZACIÓN, RENDIMIENTO
Citation
Enlace revista