ANÁLISIS FISIOLÓGICO, BIOQUÍMICO Y PRODUCTIVO DE GENOTIPOS DE MANÍ (Arachis hypogaea L.) EN RESPUESTA AL ESTRÉS POR SEQUÍA.

No Thumbnail Available
Authors
Castro Posligua, Genessis Josselyn
Cevallos Cedeño, Héctor Onides
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERIA AGRONOMICA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2021-03
Abstract
THE PEANUT CROP IS BETWEEN LEGUMES ONE OF THE MOST IMPORTANT FOOD CROPS IN THE FIELD AND HEALTH BENEFITS IN PROVIDING NUTRITIONAL COMPONENTS. IN ADDITION, IT IS CHARACTERIZED BY BEING GROWN IN AREAS THAT ARE CONSTANTLY HIT BY PERIODS OF DROUGHT AND ADVERSE CONDITIONS THAT HARM DEVELOPMENT AND PRODUCTION. RESEARCH WAS DEVELOPED WITH THE OBJECTIVE OF EVALUATING THE PHYSIOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND PRODUCTIVE TWO PEANUT VARIETIES UNDER WATER DEFICIT. THE EXPERIMENT WAS CONDUCTED EVALUATING VARIETIES OF PEANUT CANDY AND ROSITA 380, WHICH UNDERWENT FOUR PERIODS OF DROUGHT. PHYSIOLOGICAL, MORPHOLOGICAL, BIOCHEMICAL AND PRODUCTIVE VARIABLES WERE EVALUATED SUCH AS STOMATAL CONDUCTANCE, WATER POTENTIAL, CHLOROPHYLL INDEX, NUMBER OF NODULES AND PODS, DRY WEIGHT OF THE PLANTS AND GRAIN PRODUCTION, IN ADDITION TO THE CONTENT OF PROTEINS, FAT, SATURATED AND UNSATURATED FATTY ACIDS.
Description
EL CULTIVO DE MANÍ ES ENTRE LAS LEGUMINOSAS UNO DE LOS CULTIVOS MAS IMPORTANTE EN EL ÁMBITO ALIMENTICIO Y DE SALUD, POR LOS BENEFICIOS EN SUS COMPONENTES NUTRICIONALES QUE PROPORCIONA. ADEMÁS, SE CARACTERIZA POR CULTIVARSE EN ZONAS QUE CONSTANTEMENTE SON AZOTADAS POR PERIODOS DE SEQUÍA Y CONDICIONES ADVERSAS QUE PERJUDICAN EL DESARROLLO Y PRODUCCIÓN. ESTA INVESTIGACIÓN TUVO COMO OBJETIVO DE EVALUAR LOS EFECTOS FISIOLÓGICOS, BIOQUÍMICOS Y PRODUCTIVOS DE DOS VARIEDADES DE MANÍ SOMETIDOS A ESTRÉS POR SEQUÍA. SE EVALUARON LAS VARIEDADES DE MANÍ CARAMELO Y ROSITA 380, EL CUAL FUERON SOMETIDOS A CUATRO PERIODOS DE SEQUÍA. FUERON EVALUADAS VARIABLES FISIOLÓGICAS, MORFOLÓGICAS BIOQUÍMICAS Y PRODUCTIVAS COMO CONDUCTANCIA ESTOMÁTICA, POTENCIAL HÍDRICO, ÍNDICE DE CLOROFILA, NÚMERO DE NÓDULOS Y DE VAINAS, PESO SECO DE LAS PLANTAS Y PRODUCCIÓN DE GRANOS, ADEMÁS DEL CONTENIDO DE PROTEÍNAS, GRASA, ÁCIDOS GRADOS SATURADOS E INSATURADOS.
Keywords
PROTEINAS, MANI, POTENCIAL HIDRICO, GRANOS
Citation
Enlace revista