“EVALUACIÓN DE DIFERENTES SUSTRATOS EN LA ACLIMATACIÓN EX VITRO DE PIÑA (Ananas comosus L. Merr) VAR PEROLERA”

No Thumbnail Available
Authors
Fernández Vélez, Jorge Arturo
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERIA AGRONOMICA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2021-03
Abstract
PINEAPPLE IS A TROPICAL FRUIT OF GLOBAL ECONOMIC IMPORTANCE, DUE TO THE FRAGRANCE, SWEETNESS OF ITS FRUIT AND CONSUMER ACCEPTANCE WORLDWIDE, BUT LACK OF SUITABLE PLANTING MATERIAL LIMITS ITS PRODUCTIVITY. A VARIETY OF MICROPROPAGATION PROTOCOLS HAVE BEEN DEVELOPED OVER THE YEARS TO ADDRESS THIS DEFICIENCY. EVEN SO, THE FINAL STAGE OF MICROPROPAGATION, I.E. ACCLIMATISATION, REMAINS A CHALLENGE AS PINEAPPLE SEEDLINGS GROW VERY SLOWLY, COUPLED WITH LOSSES IN THE ACCLIMATISATION STAGE WHICH ARE CRITICAL IN THE MICROPROPAGATION PROCESS. THEREFORE, THE AIM OF THIS RESEARCH WAS TO EVALUATE DIFFERENT SUBSTRATES IN THE EX VITRO ACCLIMATIZATION OF PINEAPPLE (ANANAS COMUSUS L. MERR) VITROPLANTS (ANANAS COMUSUS L. MERR) PEROLERA VARIETY. TWO TYPES OF EXPLANTS AND 10 TREATMENTS WERE EVALUATED IN FOUR REPLICATES EACH
Description
LA PIÑA ES UNA FRUTA TROPICAL DE IMPORTANCIA ECONÓMICA MUNDIAL, DEBIDO A LA FRAGANCIA Y DULZOR DE SU FRUTO, LO QUE LE DA LA ACEPTACIÓN POR PARTE DE LOS CONSUMIDORES EN EL MUNDO, PERO LA FALTA DE MATERIAL DE SIEMBRA ADECUADA LIMITA SU PRODUCTIVIDAD. SE HA DESARROLLADO UNA VARIEDAD DE PROTOCOLOS DE MICROPROPAGACIÓN A LO LARGO DE LOS AÑOS PARA ABORDAR ESTA DEFICIENCIA. AUN ASÍ, LA ETAPA FINAL DE MICROPROPAGACIÓN, ES DECIR, LA ACLIMATACIÓN, SIGUE SIENDO UN DESAFÍO YA QUE LAS PLÁNTULAS DE PIÑA CRECEN MUY LENTAMENTE, SUMADO PÉRDIDAS EN LA ETAPA DE ACLIMATACIÓN QUE SON CRÍTICAS EN EL PROCESO DE MICROPROPAGACIÓN. POR ELLO ESTA INVESTIGACIÓN TUVO COMO OBJETIVO EVALUAR DIFERENTES SUSTRATOS EN LA ACLIMATACIÓN EX VITRO DE VITROPLANTAS DE PIÑA (ANANAS COMUSUS L. MERR) VARIEDAD PEROLERA. SE EVALUARON DOS TIPOS DE EXPLANTES Y 10 TRATAMIENTOS (SUSTRATOS SIMPLES Y COMPUESTOS) EN CUATRO REPETICIONES CADA UNO. LOS SUSTRATOS UTILIZADOS FUERON: TIERRA DE CACAO, ABONO ORGÁNICO, ARENA DE RIO, SUELO AGRÍCOLA
Keywords
CULTIVO EX VITRO, VITROPLANTAS, PUYONES, HIJOS DE FRUTO
Citation
Enlace revista