EVALUACIÓN DEL EFECTO DEL ÁCIDO GIBERELICO Y DEL ÁCIDO NAFTALENACÉTICO EN LA PROPAGACIÓN IN VITRO DE DOS VARIEDADES DE YUCA (Manihot esculenta Crantz) LIBERADAS POR EL INIAP-ECUADOR.

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Authors
PINARGOTE SUAREZ, CRISTHIAN BRYAN
VASQUEZ CARREÑO, BORIS VICENTE
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERIA AGRONOMICA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2020-02
Abstract
THIS RESEARCH WAS DEVELOPED IN THE EXPERIMENTAL CAMPUS OF THE NATIONAL INSTITUTE OF AGRICULTURAL RESEARCH (INIAP) PORTOVIEJO STATION AND IN THE LABORATORY OF TISSUE CULTURE OF THE FACULTY OF AGRONOMICAL ENGINEERING OF THE TECHNICAL UNIVERSITY OF MANABÍ. THE OBJECTIVE OF THIS RESEARCH WAS TO EVALUATE THE EFFECT OF GIBBERELLIC ACID AND NAPHTHALENEACETIC ACID IN THE IN VITRO PROPAGATION OF TWO VARIETIES OF CASSAVA (MANIHOT ESCULENTA CRANTZ) RELEASED BY INIAP-ECUADOR. IN THE IN VITRO PHASES MURASHIGE AND SKOOG (MS) WERE USED AS CULTURE MEDIUM, HOWEVER, IN THE MULTIPLICATION OF SHOOTS THE MEDIUM WAS SUPPLEMENTED WITH A CYTOKININ AND A GIBBERELLIN, WHILE IN THE IN VITRO ROOTING THE COMBINATION OF GIBBERELLIN WAS WITH AN AUXIN
Description
ESTA INVESTIGACIÓN, SE DESARROLLÓ EN EL CAMPUS EXPERIMENTAL DEL INSTITUTO NACIONAL DE INVESTIGACIONES AGROPECUARIAS (INIAP) ESTACIÓN PORTOVIEJO Y EN EL LABORATORIO DE CULTIVO DE TEJIDOS DE LA FACULTAD DE INGENIERÍA AGRONÓMICA DE LA UNIVERSIDAD TÉCNICA DE MANABÍ, LA MISMA QUE TUVO COMO OBJETIVO EVALUACIÓN DEL EFECTO DEL ÁCIDO GIBERELICO Y DEL ÁCIDO NAFTALENACÉTICO EN LA PROPAGACIÓN IN VITRO DE DOS VARIEDADES DE YUCA (MANIHOT ESCULENTA CRANTZ) LIBERADAS POR EL INIAP-ECUADOR. EN LAS FASES IN VITRO SE UTILIZÓ COMO MEDIO DE CULTIVO MURASHIGE Y SKOOG (MS), SIN EMBRAGO, EN LA MULTIPLICACIÓN DE BROTES SE SUPLEMENTÓ EL MEDIO CON UNA CITOCININA Y UNA GIBERELINA, MIENTRAS QUE, EN EL ENRAIZAMIENTO IN VITRO LA COMBINACIÓN DE LA GIBERELINA FUE CON UNA AUXINA.
Keywords
MICROPROPAGACIÓN, ACLIMATACIÓN, REGULADOR, CRECIMIENTO
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