"Mejoramiento del Sistema de Almacenamiento de las materias primas para la elaboración de balanceados para los animales del Departamento de Producción Animal de la Facultad de Ciencias Veterinarias".

No Thumbnail Available
Authors
Chacon Tenemaza, Diana Raquel
Obando Velasquez, Karina
Hidrovo Zambrano, Darwin
Celi Garcia, Manuel Antonio
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Facultad de Ciencias Veterinarias > Carrera de Medicina Veterinaria
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2011
Abstract
The present community work, was carried out in the faculty of Veterinary Sciences of the Technical University of Manabí, in the Department of Animal Production; their main objective was to improve the system of storage of the raw materials for the elaboration of having balanced for the animals of the Department of Animal Production of the faculty of Veterinary Sciences, with the participation of students, egresados, technicians and Authorities of the faculty. The work had duration of 6 months approximately. During the execution it was designed and it built a Plant of having balanced of 40 m2 with capacity of storing 3 metric tons of raw materials and concentrated food. It was settled an electric system with an extractor of air with negative pressure to obtain an adapted ventilation and to avoid the humidity. It was also carried out the colored one corresponding in the areas of storage of raw materials, of machineries, of storage of concentrated, of cellar of tools and bathroom for the field workers. A protocol of handling of raw materials was also elaborated to avoid its contamination; this was documented with illustrative posters as for bigger understanding of the operators of the Plant of having Balanced. By means of a day of field It was also given to the authorities the physical work where it was invited to the medios of communication. As recommendations It was settled down that he/she should carry out maintenances and periodic cleanings to avoid the contamination and to link the cattlemen of the area to carry out transfer of technologies.
Description
El presente trabajo comunitario, se realizó en la Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad Técnica de Manabí, en el Departamento de Producción Animal; su objetivo principal fue mejorar el sistema de almacenamiento de las materias primas para la elaboración de alimento balanceado para los animales del Departamento de Producción Animal de la Facultad de Ciencias Veterinarias, con la participación de estudiantes, egresados, técnicos y Autoridades de la Facultad. El trabajo tuvo una duración de 6 meses aproximadamente. Durante la ejecución se diseñó y construyó una Planta de balanceado de 40 m2 con capacidad de almacenar 3 toneladas métricas de materias primas y alimento concentrado. Se instaló un sistema eléctrico con un extractor de aire con presión negativa para obtener una ventilación adecuada y evitar la humedad. También se realizó el pintado correspondiente en las áreas de almacenamiento de materias primas, de maquinarias, de almacenaje de concentrado, de bodega de herramientas y baño para los trabajadores de campo. Además se elaboró un protocolo de manejo de materias primas para evitar su contaminación; esto se documentó con afiches ilustrativos como para mayor comprensión de los operadores de la Planta de Balanceado. Mediante un día de campo también se entregó a las autoridades la obra física donde se invitó a los medios de comunicación. Como recomendaciones se estableció que debería realizar mantenimientos y limpiezas periódicas para evitar la contaminación y vincular a los ganaderos de la zona para realizar transferencia de tecnologías.
Keywords
Almacenamiento,balanceados,elaboración,materias primas.
Citation
Enlace revista