“Evaluación de la degradabilidad ruminal in situ de la materia seca proveniente del Pasto Saboya (Panicum maximum), y Panca de Maíz (Zea mays) a diferentes tiempos, adicionándole microorganismos eficientes (ME) en el agua de bebida de los bovinos”.

No Thumbnail Available
Authors
Cobeña Vèliz, Victor Alfonso
Delgado Pinargote, Mercedes Vanessa
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
Facultad de Ciencias Veterinarias > Carrera de Medicina Veterinaria
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2018
Abstract
The objective of the following work was to evaluate the in situs ruminal degradability of the dry matter coming from the Saboya Grass (Panicum maximum), plus corn pancake (Zea mays) at different times, adding efficient microorganisms (ME) in the drinking water of the plants. bovines Two fistulated females in an experimental design that was used was square of change, with two replicates per treatment, the study subjects were housed, supplemented ad libitum with 60 kg of savoy grass (50%) and stores corn (50%) (S + Pm) and the respective application of ME in the drinking water, with water change every 24 hours; to the evaluated treatments they were named, T0: without ME, T1: 0.2% of ME and T2: 0.4% of ME respectively. The bromatological composition of S + Pm in dry base was evaluated with the parameters of crude protein, ash, NDF and FDA and estimation of ENI; Ruminal degradability was also performed in situs with nylon bags with the forage under study, different degradability times were evaluated, such as 3, 6, 12, 24, 48 and 72 hours. When evaluating the bromatological composition of the mixture of Saboya grass, plus Panca corn on a dry basis, parameters such as crude protein (9.04%), ash (9.86), NDF (70.09%) and FDA were obtained. (56.10%) and estimation of ENI (0.82 Mcal). In the results found in the in situs ruminal degradability at 48 hours using the ME, a ruminal degradability percentage of 61.17% (p: 0.1087) could be observed for the T2 treatment, this being significant in relation to the other treatments; but in the T1 treatment a degradability of 65.95% was obtained (p: 0.1087), at 72 hours, a change was observed in relation to the previous study and to the other treatments, giving significance to the T1 treatment. Drinking water consumption of cattle was noted a significant increase of 33.82 L / day, this in the treatment T2 with a percentage of 0.4% of ME. Therefore, the application of T1 Treatment in bovine drinking water is recommended, since this treatment, having an average dosage, not only improved ruminal degradability, but also favored water consumption in the individuals studied, as well as saving the efficient microorganism and therefore an improvement in the rancher's economy. Key words: Degradability, Efficient Micro-organisms, Ruminant-fistulated
Description
El siguiente trabajo tuvo como objetivo evaluar la degradabilidad ruminal in situ de la materia seca proveniente del Pasto Saboya (S) (Panicum maximum), más panca de maíz (Pm) (Zea mays) a diferentes tiempos, adicionándole microorganismos eficientes (ME) en el agua de bebida de los bovinos. Dos hembras fistuladas en un diseño experimental que se utilizó fue bloque de cambio, con dos replicas por tratamiento, los individuos en estudio estuvieron estabulados, suplementados ad libitum con 60 kg de pasto saboya (50%) y panca de maíz (50%) y la respectiva aplicación de ME en el agua de bebida, con cambio de agua cada 24 horas; a los tratamientos evaluados se les denominó, T0: sin ME, T1: 0.2% de ME y T2: 0.4% de ME respectivamente. Se evaluó la composición bromatológica de S+Pm en base seca con los parámetros de proteína cruda, ceniza, Fibra Detergente Neutra (FDN) y Fibra Detergente Acida FDA y estimación de Energía Neta (EN); también se realizó la degradabilidad ruminal en forma in situ con bolsas de nylon con el forraje en estudio, se evaluó diferentes tiempos de degradabilidad como 3, 6, 12, 24, 48 y 72 horas. Al evaluar la composición bromatológica de la mezcla de pasto Saboya, más Panca de Maíz en base seca, se obtuvo parámetros tales como proteína cruda (9,04%), ceniza (9,86), FDN (70,09%) y FDA (56,10%) y estimación de EN (0,82 Mcal/Kg). En los resultados encontrados en la degradabilidad ruminal in situ a las 48 horas utilizando los ME, se observó una degradabilidad ruminal de 61,17% para el tratamiento T2; pero en el tratamiento T1 se obtuvo una degradabilidad de 65,95%, a las 72 hora notándose un cambio con relación al tratamiento T0 y en relación al tratamiento T2 es no significativo ya que tanto el T1 como el T2 presentaron similar comportamiento pero estadísticamente hablado es significativo. El consumo de agua de bebida de los bovinos se notó un aumento significativo de 33,82 L/día, esto en el tratamiento T2 con un porcentaje de 0,4% de ME. Por lo que se recomienda la aplicación de Tratamiento T1 en el agua de bebida del ganado bovino, ya que este tratamiento al tener una dosificación media, no solo mejoró la degradabilidad ruminal, sino que también favoreció el consumo de agua en los individuos de estudio, así como el ahorro del microorganismo eficiente y por ende una mejora para la economía del ganadero. Palabras clave: Probiótico, Flora ruminal, Rumino-fistuladas.
Keywords
Probiotico,flora ruminal,ruminio,fistuladas.
Citation
Enlace revista