“REACCIÓN DE GENOTIPOS DE Capsicum spp. A Phytophthora capsici Leonian”

No Thumbnail Available
Authors
SALTOS REZABALA, LUIS ALBERTO
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERIA AGRONOMICA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2018-09
Abstract
PHYTOPHTHORA CAPSICI IS A HIGHLY DYNAMIC AND DESTRUCTIVE PATHOGEN, RESPONSIBLE FOR CAUSING ROT IN ROOT, CROWN AND FRUIT, AND BLIGHT IN LEAVES AND STEMS, IN AN IMPORTANT GROUP OF VEGETABLES, WHERE THE PEPPER IS INCLUDED. THE AIM OF THE RESEARCH WAS TO EVALUATE THE PHENOTYPIC REACTION OF TEN GENOTYPES OF CAPSICUM SPP. TO P. CAPSICI IN SEEDLINGS AND ADULT PLANTS, AND FRUITS. THE TRIAL WAS CARRIED OUT DURING THE MONTHS OF JANUARY AND AUGUST 2018 IN GREENHOUSES OF THE FACULTAD DE INGENIERÍA AGRONÓMICA (FIAG) DE LA UNIVERSIDAD TÉCNICA DE MANABÍ (UTM). PLANTS AND FRUITS OF C. ANNUUM (MARCATO, QUETZAL, NATHALIE, CALIFORNIA WONDER AND 2254 "B"), C. CHINENSE (9129), C. BACCATUM (12831) AND C. FRUTESCENS (11995, 12967 AND CODE 5) WERE INOCULATED WITH THE ISOLATED FIAG-M5 OF P. CAPSICI. THE REACTION OF SEEDLINGS AND ADULT PLANTS TO ROOT AND CROWN ROT WAS DETERMINED THROUGH SOIL INFESTATION WITH RICE GRAINS CONTAINING THE PATHOGEN, WHILE PLUGS OF V8 AGAR CULTURE MEDIUM WERE USED FOR THE REACTION TO FRUIT ROT CONTAINING P. CAPSICI 7 DAYS OLD. A RANDOM COMPLETE DESIGN WAS USED IN THE SEEDLING AND FRUIT EXPERIMENT, AND A RANDOMIZED COMPLETE BLOCK DESIGN IN THE ADULT PLANTS. AN ANOVA WAS PERFORMED IN FIRST INSTANCE.
Description
PHYTOPHTHORA CAPSICI ES UN PATÓGENO ALTAMENTE DINÁMICO Y DESTRUCTIVO, RESPONSABLE DE CAUSAR PUDRICIÓN DE RAÍZ, CORONA Y FRUTOS, Y TIZÓN DE HOJAS Y TALLO, EN UN IMPORTANTE GRUPO DE HORTALIZAS, DONDE SE INCLUYE EL PIMIENTO. EL OBJETIVO DE LA INVESTIGACIÓN FUE EVALUAR LA REACCIÓN FENOTÍPICA DE DIEZ GENOTIPOS DE CAPSICUM SPP. A P. CAPSICI EN PLÁNTULAS Y PLANTAS ADULTAS, Y FRUTOS. LOS ENSAYOS SE LLEVARON A CABO DURANTE LOS MESES DE ENERO Y AGOSTO DE 2018 EN INVERNADEROS DE LA FACULTAD DE INGENIERÍA AGRONÓMICA (FIAG) DE LA UNIVERSIDAD TÉCNICA DE MANABÍ (UTM). SE INOCULARON PLANTAS Y FRUTOS DE C. ANNUUM (MARCATO, QUETZAL, NATHALIE, CALIFORNIA WONDER Y 2254"B"), C. CHINENSE (9129), C. BACCATUM (12831) Y C. FRUTESCENS (11995, 12967 Y CÓDIGO 5) CON EL AISLADO FIAG-M5 DE P. CAPSICI. LA REACCIÓN DE PLÁNTULAS Y PLANTAS ADULTAS A LA PUDRICIÓN DE RAÍZ Y CORONA SE DETERMINÓ A TRAVÉS DE LA INFESTACIÓN DEL SUELO CON GRANOS DE ARROZ CONTENIENDO EL PATÓGENO, MIENTRAS QUE PARA LA REACCIÓN A LA PUDRICIÓN DEL FRUTO SE EMPLEARON DISCOS DE MEDIO DE CULTIVO AGAR V8 CONTENIENDO P. CAPSICI DE 7 DÍAS DE EDAD. SE UTILIZÓ UN DISEÑO COMPLETO AL AZAR EN EL EXPERIMENTO DE PLÁNTULAS Y FRUTOS, Y UN DISEÑO DE BLOQUES COMPLETOS AL AZAR EN EL DE PLANTAS ADULTAS. PRIMERO SE REALIZÓ UN ANOVA.
Keywords
PHYTOPHTHORA CAPSICI, CAPSICUM, RESISTENCIA GENÉTICA, COLONIZACIÓN DE TEJIDOS
Citation
Enlace revista