EFECTO CONSERVANTE DE LA MIEL DE ABEJA EN UNA BEBIDA PROTEÍCA A BASE DE AMARANTO ( Amaranthus cruentus ) Y NARANJILLA ( Solanum quitense )
EFECTO CONSERVANTE DE LA MIEL DE ABEJA EN UNA BEBIDA PROTEÍCA A BASE DE AMARANTO ( Amaranthus cruentus ) Y NARANJILLA ( Solanum quitense )
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Authors
DÍAZ NAPA GEMA GÉNESIS
ZAMBRANO CHAVARRÍA DIORQUI JOSÉ
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Tutor
Co-Tutor
Publisher
INGENIERO ZOOTECNISTA
Campo Amplio
Campo Espec�fico
Num. P�ginas
Date
2021
Abstract
The research was developed in the Laboratory of Agroindustrial Processes of
the Faculty of Zootechnical Sciences, the main objective was to evaluate the
preservative effect of honey in a protein drink based on amaranth (Amaranthus
cruentus) and naranjilla (Solanum quítense). Four treatments were
experimented, including a control with three replicas each, obtaining twelve
experimental units consisting of 300 ml of amaranth drink with naranjilla. A
completely randomized design (D.C.A) was applied where factor A represented
the percentage of honey (5, 10 and 15%). The variables evaluated were: brix
degrees, pH, acidity, protein, viscosity, colorimetry, sensory and microbiological
analysis. In the physical-chemical results (°Brix, pH, and acidity) there was
statistical significance, obtaining higher averages in T3: 21.69°Brix, 4.43 pH and
0.57% titratable acidity in citric acid, in the protein variable, there was no
statistical significance, obtaining a higher average in T1 with a value of 0.62%.
With respect to the sensory analysis, there was statistical significance in all the
attributes evaluated, with T3 having a greater acceptance, in the viscosity
variable there was statistical significance with a higher average in T1 with a value
of 1395.67 Cps.; in colorimetry it was not significant, reaching the highest
average in T1: a*= -1.98; b* = 13.45 and L* = 31.42. The shelf life evaluated on
days 7, 14, 21 and 28 microbiologically, T2 and T3 did not present microbial load
and T. control and T1 did present microbial load within the permissible ranges.
Description
La investigación se desarrolló el Laboratorio de Procesos Agroindustriales de la
Facultad de Ciencias Zootécnicas, el objetivo principal fue evaluar el efecto
conservante de la miel de abeja en una bebida proteica a base de amaranto
(Amaranthus cruentus) y naranjilla (Solanum quítense). Se experimentaron
cuatro tratamientos incluido un control con tres réplicas cada uno, obteniendo
doce unidades experimentales constituidas por 300 ml de bebida de amaranto
con naranjilla. Se aplicó un diseño completamente al azar (D.C.A) donde el factor
A representó el porcentaje de miel de abeja (5, 10 y 15%). Las variables
evaluadas fueron: grados brix, pH, acidez, proteína, viscosidad, colorimetría,
análisis sensorial y microbiológico. En los resultados físico-químicos (° Brix, pH,
y acidez) existió significancia estadística, obteniendo mayores promedios el T3:
21,69°Brix, 4,43 de pH y 0,57% de acidez titulable en ácido cítrico, en la variable
proteína no hubo significancia estadística obteniendo un mayor promedio el T1
con un valor de 0,62%. Con respecto al análisis sensorial hubo significancia
estadística en todos los atributos evaluados teniendo una mayor aceptación el
T3, en la variable viscosidad hubo significancia estadística con un mayor
promedio el T1 con un valor de 1395,67 Cps.; en la colorimetría fue no
significativo alcanzado el mayor promedio el T1: a*= -1.98; b* = 13,45 y L* =
31,42. La vida de anaquel evaluada en los días 7, 14, 21 y 28
microbiológicamente el T2 y T3 no presentaron carga microbiana y el T. control
y T1 si presentaron carga microbiana dentro de los rangos permisibles.
Keywords
Citation
INGENIERO ZOOTECNISTA