Nutricicion y Dietetica
Permanent URI for this community
Browse
Browsing Nutricicion y Dietetica by Subject "ADOLESCENTES"
Results Per Page
Sort Options
-
ItemESTADO NUTRICIONAL DE MUJERES EN EDAD FÉRTIL COMO FACTOR DE RIESGO EN EMBARAZOS ADOLESCENTES EN LA PARROQUIA COLÓN DEL CANTÓN PORTOVIEJO DE DICIEMBRE 2012 – JUNIO DE 2013(Universidad Técnica de Manabí, 2013) SAN ANDRÉS MENDOZA, JAIRO PATRICIO ; VILLAMAR DELGADO, ANDRÉS ALBERTO ; FLORES GARCÍA, JAIMEPregnancy or child birth, is a term that includes the human reproductive gestation period. It begins when a man sperm fertilizes the egg of the woman and this fertilized egg is implanted in the uterus wall. The word adolescence comes from "suffers“ meaning “lack or immaturity" why , it is recommended a pregnancy at this stage of growth. Adolescence is one of the most difficult for us as humans, as it is a state of maturity where it seeks a mature, which run the risk of failing or making mistakes that will leave smell in our future life. Pregnancy in adolescence is already a social, economic and public health of considerable magnitude, both for young people and their children, couple, family, environment and surrounding community. Some people call teenage pregnancy as the substitution of love for sex. This problem has been improved thanks to the introduction of issues of sexuality in schools, but it has been generalized to all educational institutions, for this reason I believe that the number of teenage pregnancies enters remains high. Adolescence is a stage of life marked by important changes in emotional, social and physiological. On the latter the power is of particular importance because nutritional requirements, to address these changes, are very high and it is necessary to ensure an adequate supply of energy and nutrients to avoid situations that may cause deficiency disorders and health disorders. It must deal with the power of knowing the nutritional requirements teenager, knowing choose diet foods that ensure enough energy and nutrients, organizing and structuring meals throughout the day. Finally, it is important to know those situations that can affect teenagers and where should perform some diet modification.
-
ItemHABITOS ALIMENTARIOS Y LA CALIDAD DE VIDA DE LOS ESTUDIANTES DEL BACHILLERATO DEL COLEGIO 25 DE MAYO DE LA PARROQUIA CRUCITA DEL CANTON PORTOVIEJO EN EL PERIODO AGOSTO 2013- ENERO 2014.(JOHANA RUIZ TORRES, 2014) CHAVARRIA QUIROZ, MIGUEL ANGEL ; GARCIA PALACIOS, LUIS DARIOLa necesidad de conocer los hábitos alimentarios y la calidad de vida en los adolescentes ha llevado a muchos estudios e investigaciones como la realizada en esta tesis, resultados que permitan intervenciones, sobre todo educativas, que corrijan las deficiencias encontradas. Fue interesante identificar el estado nutricional y hábitos alimentarios en estudiantes del Bachillerato del Colegio “25 de Mayo”, durante el año lectivo 2013 - 2014. Se realizó un estudio de una muestra probabilística estratificada (n=100) de estudiantes del bachillerato del Colegio “25 de Mayo”. Se les aplicó a los estudiantes una encuesta sobre hábitos alimentarios, antecedentes patológicos y características socio- económicas. Para conocer el estado nutricional se obtuvo el índice de masa corporal. De acuerdo a una socialización con los adolescentes se pudo apreciar los conceptos que ellos tienen sobre alimentación sana y los factores que influyen en una persona para que pueda alimentarse correctamente. Entre los resultados obtenidos se puede deducir que la mayoría de los adolescentes no tienen buenos hábitos alimenticios y por ende una buena calidad de vida. Se pudo visualizar falta de orientación para una alimentación correcta. Toda vez que los alimentos los escogen y consumen en función de predilecciones culturales, estado de salud, sexo, edad, papeles sociales y situación económica. Por lo antes mencionado se cree importante la aplicación de una guía alimentaria que contribuya a mejorar los hábitos alimentarios en estos estudiantes.